En duft af ristede løg og momsfradrag...

Momskurser.dk er din genvej til efteruddannelse og ny viden inden for dansk moms, moms ved handel med udlandet, international moms, EU-handel, momsfradrag m.v.

nyhed_En duft af ristede løg og momsfradrag...
Skrevet af: Andreas Stahlberg, Fokuskurser Dato: 17. november 2023

En duft af ristede løg og momsfradrag...

Hvad er en restauration? Er en pølsevogn en restauration? Ja og nej. Det kommer helt an på hvem man spørger...

Men er det overhovedet et spørgsmål at bringe på banen, tænker du måske? Det kan du bide dig selv i næsetippen på, at der er. For det handler om momsfradrag eller ej for en virksomhed.

Ingen momsfradrag for kost til indehaver og personale
Udgangspunktet er, at der ikke er momsfradrag for noget som helst, der kan presses ind i kraniet på et medmenneske i form af mad og drikke. Denne bestemmelse finder vi i Momslovens §42, stk.1, nr.1. Men vi finder straks en undtagelse hertil i stk.2:

25% momsfradrag for restaurationsydelser
Momslovens §42, stk.2 giver nemlig adgang til momsfradrag for restaurationsydelser. Så hvis du er på en restauration ’ude i byen’, og hvis udgiften er af 'strengt erhvervsmæssig karakter’ kan du fradrage 25% af momsbeløbet i momsregnskabet. Af den grund er det i denne sammenhæng ret interessant, om man ved en pølsevogn køber restaurationsydelser eller (mad)varer.


Hvad er en restaurationsydelse i det hele taget?

Det ligger i ordet ’restaurationsydelse, at der både skal være tale om en restauration og en ydelse.
Varekøb er således ikke omfattet af fradragsretten, f.eks. køb af en datokritisk banan i en kiosk eller en Citronmåne købt i det lokale supermarked.

Jeg har gennem tiden – ikke mindst på de mange momskurser jeg underviser på - hørt om mange krav og betingelser, der åbenbart skal være opfyldt for at 25%-fradraget kan udløses:
Maden skal være købt på en restaurant, man skal sidde ned, der skal være tjenere og servering, der skal være afrydning og kokke og opvaskere og meget mere.

Jeg har endda hørt nogle sige, at hvis man går ind på en burgerrestaurant og handler dér, så er fradraget hjemme. Men hvis man handler i burgerrestaurantens Drive-In luge er det ikke OK. Jeg ved ikke, hvor de har det fra – det står i hvert fald ikke i momsloven... Men det er da at have en holdning til tingene. Og dem er der en del af... altså holdninger.

Vi kan diskutere dette, indtil vi alle får en alarmerende høj puls og bliver tæt på gasblå i ansigtet – for vi har ingen domme at støtte os til.
Så den lander måske på det noget diffuse ”hvad synes du selv?”. Jeg vil dog frejdigt påstå, at du godt selv ved, om du er ”ude i byen” og om du spiser erhvervsmæssigt eller privat, og om du er på en restauration eller i en kiosk/butik.

Køb på en tankstation
Hvis du går ind på en tankstation og køber mad og drikke i deres kioskområde, er der NUL momsdrag. Du køber nemlig varer. Du kunne lige så godt have handlet i Føtex og flået mad ned fra hylderne.

Jeg gentager gerne: Det er kun restaurationsydelser, der udløser 25%-fradraget.

Mange tankstationer har imidlertid også et restaurationsområde, og hvis du bevæger dig derhen og køber mad og drikke, ja så udløser det 25%-fradraget for restaurationsydelser.

Hvornår er noget ’strengt erhvervsmæssigt’?

Hvad er forskellen på at købe noget der er ’erhvervsmæssigt’ og noget der er ’strengt erhvervsmæssigt’? Ja, jeg ved det ikke. Så du må gerne skrive til mig, hvis du ved det.

For hvordan skal man gradbøje 'erhvervsmæssighed'? Hvor erhvervsmæssigt driver I jeres virksomhed? Almindeligt erhvervsmæssigt eller strengt erhvervsmæssigt? Det er jo et tåbeligt spørgsmål. Vel nærmest noget decideret vås, der nærmer sig  ammestuesnak. Enten er køb erhvervsmæssige - eller også er de det ikke!

Prøv at forestille dig, at der i den ene side af vejen står et skilt med teksten 'Parkering forbudt' og at der i den anden side af vejen står et andet skilt med teksten 'Parkering strengt forbudt'. Hvor er det mon mest forbudt at parkere?


Drikkevarer eller drikkeydelser?

Forestil dig at du sidder i baren på et hotel og forventningsfuldt bestiller en bajersk øl. Jamen-hør-hov... er det ikke et varekøb? I så fald er der jo ikke momsfradrag.
Det hedder jo også ret beset 'drikkevarer'. Hvem har nogensinde hørt om en ’drikkeydelse’? Har jeg mon lige opfundet et nyt ord til Nudansk Ordbog?

Men hvad hvis du sidder i den bløde, og formentlig godt tilpruttede kunstlædersofa midt i lokalet, og tjeneren kommer springende som en overgearet gademusikant. Han guider dig igennem ølkortets mange valgmuligheder, og fortæller i detaljer om øllets oprindelse og generelle udvikling igennem de seneste 500 år, og tager til sidst imod din bestilling på det bajerske øl. Er det så ikke en restaurationsydelse? I så fald er der 25% momsfradrag. Og hvem opdager i øvrigt om du har siddet oppe i baren eller nede i sofaen og bestilt din øl?

Tager du drikkevarer i minibaren på dit hotelværelse er der dog tale om varekøb: Du er helt klart ikke på en restauration... og der er ingen ydelse.

Apropos drikkevarer kan jeg da lige give dig et godt råd med på vejen. Et råd min mor gav mig i 'mine unge år': ”Husk søn; man kan sagtens være fuld uden at have det sjovt.” Og dét har hun da i den grad ret i…

Julefrokost ude i byen – strengt erhvervsmæssigt?

Er en julefrokost så et ’møde ude i byen’, der er af ’strengt erhvervsmæssig karakter’? Er der momsfradrag for julefrokost?

Ja, det er det faktisk. På trods af, at vi kan diskutere hvor ’strengt erhvervsmæssig” en julefrokost rent faktisk er, herfra og - ja, lige til juleaften.
Men vi har faktisk en gammel dom (TfS1998, 462MNA), der siger, at en julefrokost er at betragte som et ’møde ude i byen’, der er af ’strengt erhvervsmæssig karakter’:

Et revisionsfirma afholdt for mange år siden en kombineret julefrokost/jubilæum ude i byen og trak kækt 25% af momsen fra. Skattemyndighederne godkendte kun fradraget for jubilæumsdelen. Revisorerne klagede derefter over afgørelsen - og vandt den efterfølgende sag. Så vi ved i dag, at en julefrokost altså er omfattet af begrebet ”møde ude i byen”, der er af ”strengt erhvervsmæssig karakter”. Så hold da bare julefrokosten i en pølsevogn…


EU-domstolen håner tysk pølsemand

Hold fast på din lovsamling, for nu bliver det morsomt. Hvis man altså ellers synes, at den slags er underholdende:

I EU-dommen C-497/09 fra 2009, får den tyske pølsemand Herr Bog en dom på, at han sælger varer i sin pølsevogn – ikke restaurationsydelser.

Den primære begrundelse i EU-domstolens afgørelse er, at det kun kræver ”en ringe menneskelig indsats” at kreere en hotdog!

Derfor er der tale om et varesalg - og ikke en restaurationsydelse!

Sådan! BUM! Et mentalt fornedrende slag direkte til kæben på alle pølsemænd i verden: Det er ikke stor kogekunst at kreere en hotdog...Tag den, pølsemand!... Alt det kræver er ”en ringe menneskelig indsats”.

Der var altså ikke tale om en (restaurations)ydelse. Herr Bog var dog - på trods af den fornærmende konklusion om hans evner som kok - en jublende glad mand. Han kunne formentlig knap få luft! For han vandt faktisk sagen og kunne dermed sælge sine pølser som madvarer med 7% tysk moms i stedet for som ydelser med 19% tysk moms. I Tyskland har man nemlig lavere (differentieret) moms på fødevarer.

Dommen strider sådan set mod den danske virkelighed, hvor det fortsat anerkendes, at en pølsevogn kan være en restauration, og at du dér køber restaurationsydelser. Så der vanker altså 25% momsfradrag for køb foretaget i en pølsevogn i Danmark. Vi fans af pølser og chokoladedrikke glædes…

Men er kioskområdet på føromtalte tankstation så ikke også at betragte som en ’pølsevogn’, hvis de sælger pølser, som de langer over disken?!

Svaret blæser i dunsten af efterladte pølserester, ristede løg og tømte Cocio-flasker...

Afsluttende tanker...

Når det kommer til at fratrække moms på restaurationsydelser løber man en vis momsrisiko. Det kan i sidste ende være, at Skattestyrelsens Udvalgte på en momskontrol ikke er helt enig i alle virksomhedens dispositioner. Så må man jo se i hvilket mål, man er velsignet med ’veltalenhedens nådegave’, og om man ad den vej kan overbevise skattestyrelsen om tingenes rette sammenhæng…


Relevante kurser der berører moms på restaurationsydelser
Aktuel Moms
Moms 360°